An Camas Mòr - a proposed New Community in the Highlands of Scotland
 
 
                 
 
 
Related Documents:
The need for a new community
National guidance
Development capacity
Local development policies
Other guidance
National park context
National scenic area context
Regional context
The site
Landscape context
Natural heritage context
Historic context
Townscape context
Scottish urban patterns
Architectural context
Identity
Connections
Constraints
Opportunities
Community instigation & involvement
Conclusion
 
 
 
 
THE BRIEF FOR AN CAMAS MÒr
 

The brief for this new Highland community is founded on the wish of the local people for essential housing to be provided in a planned way that benefits Aviemore and the wider area in the long term.   Local people initiated the idea and have been involved in developing this Outline Masterplan for a ‘new community in the Highlands’.  The vision is for a special place with housing, community and work space for all acknowledging the relationship with Aviemore for higher level services.

The core design principle is to create a ‘GOOD HABITAT FOR PEOPLE’ by concentrating on Life, Space and then Buildings in this order.  The wide variety of spaces required to deliver this is the most important component of the settlement.  The quality of streets, squares, gardens and woods is critical to achieving the quality of life and vitality intended.  It would have a regular public transport service to Aviemore from day one and also good off road walking and cycling links.  An Camas Mòr would have a high quality attractive public realm of streets squares and open spaces, safe and accessible with short pleasant walking distances between home and services.  Homes would be on a small footprint, tightly clustered on minimum site areas.  The clustering of buildings together, making things close enough for a community to work effectively, with walking as the main form of transportation is the key to making An Camas Mòr sustainable.  The focus would be its busy High Street on which most commercial and community premises would be located.

Carbon footprint would be low by minimizing the need for motor transport and maximising local energy generation and solar gain.  Because of the compact layout, including work spaces and excellent path and public transport connections, daily commuting by car would be minimal.

 
Images collected by the Architects while work was in progress Images collected by the Architects while work was in progress
Images collected by the Architects while work was in progress Images collected by the Architects while work was in progress
Images collected by the Architects while work was in progress Images collected by the Architects while work was in progress
Images collected by the Architects while work was in progress Images collected by the Architects while work was in progress
Images collected by the Architects while work was in progress  
Design Team Draft Documents (Protected)